Ayam masak merah merupakan makanan kegemaran abg Alid. So, aku nak share untuk resepi ayam masak merah yang selalu aku masak. Resepi ini untuk masakan 6 org.
Bahan-bahan:
- 1 ekor ayam (potong ikut suka)
- serbuk kunyit
- 2 biji bawang besar (dipotong bulat)
- 5 biji bawang merah
- 3 biji bawang putih
- 1 batang serai
- segenggam lada kering
- lada hitam (ditumbuk halus)
- kayu manis dan bunga cengkih (sikit jer untuk naikkan bau)
- air asam jawa
- sos tomato
- garam
Cara memasak:
- Gaulkan ayam dengan serbuk kunyit dan sedikit garam. Goreng ayam sehingga separuh masak dan warnanya menjadi kekuning-kuningan. Kemudian toskan ayam itu di dalam tapis.
- Kisarkan lada kering,bawang merah, bawang putih dan serai.
- Tumiskan bunga cengkih dan kayu manis sampai naik baunya. Kemudian masukkan bahan yang dikisar sebentar tadi. Kacau sehingga bahan yang dikisar menjadi masak dan sedikit garing.
- Masukkan air asam jawa.
- Masukkan ayam dan kacau sama rata.
- Kemudian masukkan sos tomato, bawang besar dan lada hitam.
- Setelah gaulkannya sehingga sebati, tutupkan sebentar dengan tutup periuk. Api diperlahankan sedikit untuk menjadikan daging ayam itu benar-benar menyerap rempah.
- Setelah 5 minit tutup apinya dan angkat masakan tersebut ke dalam pinggan.
- Hiaskan dengan bawang besar atau lada besar.
- Siap untuk dihidang.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan