- 1 kg daging dihiris nipis(elok daging batang pinang)
- bawang besar 2 biji(potong bulat)
- 2 biji lada besar(dihiris serong)
- lada hitam(tumbuk bagi hancur)
- 1 mangkuk kecil sos tiram
- sedikit cuka
- 1 sudu teh tepung jagung(bancuh dengan sedikit air)
- garam
- 1 sudu besar serbuk kunyit
- Perap daging dengan serbuk kunyit, cuka dan garam selama 15minit. Bertujuan untuk empukkan daging tersebut.
- Kemudian gorengkan daging tadi ke dalam minyak yang betul-betul panas sehingga hampir garing.
- Tumiskan lada dan bawang besar di dalam kuali. Masukkan sos tiram dan air tepung jagung dalam tumisan tadi.
- Kemudian masukkan daging yang telah siap digoreng beserta lada hitam dan tambah sedikit garam. Kacau sehingga sebati dan biarkan selama 10 minit.
- Siap sedia untuk dijamukan.
selamat mencuba secret resepi ayu!